Istorijat

Fudbalski savez regiona istočne Srbije je jedan od pet konstitutivnih delova Fudbalskog saveza Srbije. Osnovan je 1992.godine, nakon poslednjeg teritorijalnog organizovanja republičkog fudbala. Objedinjuje rad devet okružnih fudbalskih organizacija i grada Niša, od Kladova do granice sa Makedonijom.

Na području juga i istoka države egzistira oko 600 klubova, od kojih su najpoznatiji FK Radnički iz Niša i FK Napredak iz Kruševca, i naravno niški ŽFK Mašinac.

FSRIS neposredno organizuje i vodi takmičenja u Srpskoj ligi grupa “Istok” i dve fudbalske zone u seniorskoj konkurenciji – Niškoj i Pomoravsko- timočkoj.

Osim toga, kao redovna takmičenja ima i omladinsku, kadetsku, ligu pionira i petlića, ligu malog fudbala i ligu ženskog fudbala.

U svom radu FSRIS posebnu pažnju poklanja mlađim kategorijama fudbalera, ne samo kroz zvanična takmičenja već i kroz permanentne selekcije kojima se proveravaju i odabiraju talenti.

Zahvaljujući takvom radu postao je pravi rasadnik perspektivnih fudbalera kojima se popunjavaju ekipe najkvalitetnijih klubova u zemlji.

Stopama brojnih asova od kojih je najpoznatiji Dragan Stojković Piksi, ponikao u Nišu, u kome je i sedište FSRIS, gotovo redovno kreću u svet mladi igrači pred kojima je lepa fudbalska budućnost.