Važno obaveštenje za klubove povodom trodnevne žalosti na teritoriji Republike Srbije

Povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Vlada Republike Srbije donela je odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji cele Srbije počev od petka, 05. maja, zaključno sa nedeljom, 07. majem 2023. godine.

S obzirom da su tokom vikenda na programu utakmice koje se igraju u svim ligama pod ingerencijom Fudbalskog saveza Regiona Istočne Srbije, ovim putem vas obaveštavamo da ćete biti u obavezi da u potpunosti poštujete „Zakon o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije“, sa posebnim osvrtom na član 9. i član 10. koji glase:

Član 9

Dan žalosti u sportskih halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Član 10

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.