Istorijat

Fudbalski savez regiona Istočne Srbije je jedan od četiri konstitutivnih delova Fudbalskog saveza Srbije. Osnovan je 1992.godine, nakon poslednjeg teritorijalnog organizovanja republičkog fudbala. Objedinjuje rad devet okružnih fudbalskih organizacija i grada Niša, od Kladova do granice sa Makedonijom.

Na području juga i istoka države egzistira oko 600 klubova, od kojih su najpoznatiji FK Radnički iz Niša i FK Napredak iz Kruševca, i naravno niški ŽFK Mašinac.

FSRIS neposredno organizuje i vodi takmičenja u Srpskoj ligi grupa “Istok” i četiri fudbalske zone u seniorskoj konkurenciji – „Istok“, „Centar“, „Jug“ i „Zapad“.

Osim toga, kao redovna takmičenja ima i omladinsku, kadetsku, ligu pionira i petlića, lige malog fudbala i ligu ženskog fudbala.

U svom radu FSRIS posebnu pažnju poklanja mlađim kategorijama fudbalera, ne samo kroz zvanična takmičenja već i kroz permanentne selekcije kojima se proveravaju i odabiraju talenti.

Zahvaljujući takvom radu postao je pravi rasadnik perspektivnih fudbalera kojima se popunjavaju ekipe najkvalitetnijih klubova u zemlji.

Stopama brojnih asova od kojih je najpoznatiji Dragan Stojković Piksi, ponikao u Nišu, u kome je i sedište FSRIS, gotovo redovno kreću u svet mladi igrači pred kojima je lepa fudbalska budućnost.