Историјат

Фудбалски савез региона Источне Србије је један од четири конститутивних делова Фудбалског савеза Србије. Основан је 1992.године, након последњег територијалног организовања републичког фудбала. Обједињује рад девет окружних фудбалских организација и града Ниша, од Кладова до границе са Македонијом.

На подручју југа и истока државе егзистира око 600 клубова, од којих су најпознатији ФК Раднички из Ниша и ФК Напредак из Крушевца, и наравно нишки ЖФК Машинац.

ФСРИС непосредно организује и води такмичења у Српској лиги група “Исток” и четири фудбалске зоне у сениорској конкуренцији – „Исток“, „Центар“, „Југ“ и „Запад“.

Осим тога, као редовна такмичења има и омладинску, кадетску, лигу пионира и петлића, лиге малог фудбала и лигу женског фудбала.

У свом раду ФСРИС посебну пажњу поклања млађим категоријама фудбалера, не само кроз званична такмичења већ и кроз перманентне селекције којима се проверавају и одабирају таленти.

Захваљујући таквом раду постао је прави расадник перспективних фудбалера којима се попуњавају екипе најквалитетнијих клубова у земљи.

Стопама бројних асова од којих је најпознатији Драган Стојковић Пикси, поникао у Нишу, у коме је и седиште ФСРИС, готово редовно крећу у свет млади играчи пред којима је лепа фудбалска будућност.