ODRŽAN MINI EURO „IGRAJMO FUDBAL“

Na Regionu Istočne Srbije minulog vikenda održan je Festival „Mini euro“ u okviru programa bazičnog fudbala Fudbalskog saveza Srbije pod nazivom „ Igrajmo fudbal“.
Program „Igrajmo fudbal“ je podržan od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, sprovodi se po osnovnim školama širom Srbije u saradnji sa regionalnim savezima i okuplja devojčice i dečake uzrasta sedam do deset godina. Cilj programa je da se deca na najranijem uzrastu uče zdravim navikama, da neguju psihofizičko zdravlje, da se uče socijalnim veštinama i ferpleju.
Pomenuti festival ima za cilj da promoviše predstojeće prvenstvo „Euro 24“ i organizovan je u skladu sa Uefa konceptom i propisima Fudbalskog saveza Srbije.
Na regionu Istočne Srbije u programu „Igrajmo fudbal“ učestvuje 17 osnovnih škola. Pomenuti festival je organizovan na dve lokacije:
Niš stadion ŽFK „Mašinac“ – gde se okupilo pet škola ( 130 učesnika)
Leskovac pomoćni stadion FK „Dubočica“ – gde se okupilo 6 škola ( 160 učesnika)
Ostale škole iz programa su individualno, u školskim uslovima, organizovale mini festivale.
Program festivala je bio tako koncipiran da su deca imala fudbalske aktivnosti i edukativne radionice. Fudbalske aktivnsti su obuhvatale igru „fudbal 3“ i „fudbal 5“, takmičenje u žongliranju i preciznosti. Realizovane su dve radionice. Tema jedne radionice je bila zaštita životne sredine, kao jedna od veoma važnih društvenih tema, i nosila je naziv „Zaštita životne sredine je timska igra“. Druga radionica je podrazumevala izradu bedževa sa likovima reprezentativaca.
Najvažniji utisak sa festivala je da su deca uživala u svim aktivnostima, bilo je mnogo radosti, zabave i novih prijateljstava.
Organizaciju festivala kao i logistiku je pružio Fudbalski savez regiona Istočne Srbije i Fudbalski savez Jablaničkog okruga. U realizaciji su pomogli ŽFK „Lavice Dubočica i ŽFK „Mašinac“, kao i sjajni volonteri FSS.