ОДРЖАН МИНИ ЕУРО „ИГРАЈМО ФУДБАЛ“

На Региону Источне Србије минулог викенда одржан је Фестивал „Мини еуро“ у оквиру програма базичног фудбала Фудбалског савеза Србије под називом „ Играјмо фудбал“.
Програм „Играјмо фудбал“ је подржан од стране Министарства просвете Републике Србије, спроводи се по основним школама широм Србије у сарадњи са регионалним савезима и окупља девојчице и дечаке узраста седам до десет година. Циљ програма је да се деца на најранијем узрасту уче здравим навикама, да негују психофизичко здравље, да се уче социјалним вештинама и ферплеју.
Поменути фестивал има за циљ да промовише предстојеће првенство „Еуро 24“ и организован је у складу са Уефа концептом и прописима Фудбалског савеза Србије.
На региону Источне Србије у програму „Играјмо фудбал“ учествује 17 основних школа. Поменути фестивал је организован на две локације:
Ниш стадион ЖФК „Машинац“ – где се окупило пет школа ( 130 учесника)
Лесковац помоћни стадион ФК „Дубочица“ – где се окупило 6 школа ( 160 учесника)
Остале школе из програма су индивидуално, у школским условима, организовале мини фестивале.
Програм фестивала је био тако конципиран да су деца имала фудбалске активности и едукативне радионице. Фудбалске активнсти су обухватале игру „фудбал 3“ и „фудбал 5“, такмичење у жонглирању и прецизности. Реализоване су две радионице. Тема једне радионице је била заштита животне средине, као једна од веома важних друштвених тема, и носила је назив „Заштита животне средине је тимска игра“. Друга радионица је подразумевала израду беџева са ликовима репрезентативаца.
Најважнији утисак са фестивала је да су деца уживала у свим активностима, било је много радости, забаве и нових пријатељстава.
Организацију фестивала као и логистику је пружио Фудбалски савез региона Источне Србије и Фудбалски савез Јабланичког округа. У реализацији су помогли ЖФК „Лавице Дубочица и ЖФК „Машинац“, као и сјајни волонтери ФСС.